January 10, 2015

Dobre okorenený život.


Aké to je postaviť sa mimo radu? Žijeme si svoje životy ako vládzeme a vieme. Produkujeme haldy nápadov, ktoré sú ničím ak im nedarujeme život. Ale ruku na srdce, koľkí máme gule postaviť sa na okraj a skočiť? Vždycky sme príliš mladí, príliš starí, príliš neskúsení, príliš zaneprázdnení...proste príliš. No sú ľudia, čo majú limity a hranice úplne inde. Začína to mydlom. A ako múdrosť vraví, za všetkým hľadaj ženu. Na svojich rande s parfémami nachádzam fascinujúcu bytosť, ktorá nehrá hru „aha, ja to viem tiež“, ale razí vlastné pravidlá. Životaschopná žena, žena s názorom, Evka Škovranová. Drina, šťastie, talent, húževnatosť... lampa svieti dlho do noci. Rodí sa parfémová značka, dostáva číslo namiesto mena a symbol urodzeného pôvodu. Rodí sa 1907 okorenená mystikou heraldiky Fleur de lis. Stáva sa míľnikom, revolúciou a malým zázrakom. Rodí sa totiž na mieste, kde parfémové slnko príliš nesvieti. V Košiciach. No malé bábo poznajú už aj vyberané kruhy Mekky parfémov, Paríža.

1907-čka vyslala do sveta jedenástku pešiakov. Nadčasové kúsky vzdávajú hold klasickej poctivej francúzkej parfumérčine z Grasse. Každý z nich nesie posolstvo konkrétnej matérie. Len tak pre chuť: Pine, Cedar, Verbena, Almond, Jasmine, Galbanum, Heliotrope, Ambrette, Vanilla, Coriander. Utieram sliny, aby som sa mohol dostať k momentu, keď začnem protežovať svojho miláčika. Pohľad na 6 písmen a okamžitý zážih túžby v mojich očiach. Pepper. A je to vonku. Korenie vo vôni je pre mňa vždy zaháňačom parfémovej nudy a tou najpríťažlivejšou nuansou. Ak sa to s ním vie, je to raj. Keď pristál na koži, bolo vymaľované. Nebolo treba trhať lupienky sedmokrásky. Fungovalo to.

1907 - Pepper


Korenie vo vôni nie je suché ani štipľavé, skôr aromatické, polichotené zeleným tymiánom. Mohutnosť telu pridáva pačuli. Hĺbku santal a vzácny oud. Podstavec tvorí tandem balzamickej ambry a tmavého pižma. Pepper je príjemne zaoblený, no zároveň decentne hryzká. Seriózny aj hravý, jemne provokujúci. Kto vlastne si, Pepper? Ťažká akrobacia myšlienok. Svoji si svojich poznajú. Nie, nie si playboy. Nie si jednoduchý príbeh s lacnou pointou. Tvoja tajomnosť a istá nedostupnosť priťahuje. Preto nazriem kľúčovou dierkou aby som uchopil tvoju prirodzenosť...

zdroj: www.facebook.com/ArnoldandSon

Sedem preč. Vernisáž. Neformálne prostredie. Družné rozhovory malých skupiniek roztrúsených po miestnosti. Obdivuje sa umenie, dohadujú sa stretká, rozdávajú úsmevy. Nezrozumiteľný bzukot hlasov občas pretne smiech. V rohu stojí muž a pozerá von oknom. Otočený chrbtom do miestnosti, myšlienkami na hranici svojho sveta nedbalo vníma šum v pozadí. Pohráva sa s pohárom v ktorom perlí šampanské, prstami sa dotkne svojho manžetového gombíka, akoby podvedome kontroloval, či ho nestratil. Ona, stojaca opodiaľ rozpitváva akvarel s hlúčikom svojich známych. Dobre sa bavia. S mierne vystrčeným ukazovákom mieri na obraz. Všetci urobia krok vzad a zameraný na jeden bod súhlasne pokývu hlavami. Vyzerá, že sa vyzná. Na tvári dokonalý, takmer neviditeľný maku-up a telo obopínajú šaty s bezchybne sediacim strihom. Odvracia zrak od obrazu, jej bezcieľny pohľad sálou sa náhle zastavil na siluete muža pri okne. Zaujal (?) Siločiary jeho myšlienok sú náhle preťaté. Podvedome ten pohľad cíti a intuitívne sa otočí. V tom ona odpije z pohára a špičkou jazyka oblizne kvapku šampusu z pery. Priamky ich pohľadov splynú. S ľahkosťou a prirodzenosťou jemu vlastnou jemne pozdvihne kútik. Ona jeho pohľad ustojí bez záchvevu, ale úsmev neopätuje. Sú to malé veci, čo menia príbeh. Hra začala...nosím Pepper.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...