November 21, 2015

Šťastie nachádzané a strácané...

FESTIVAL FARIEB
Bombajský Bollywood v životnej veľkosti. Miesto, kde si bohatstvo a chudoba podávajú ruku na každom centimetri, kde sa na seba na chodníkoch v intímnom obkľúčení tlačia žobráci i králi. Pokušenia a výhry sú vysoké. Straty tiež. Mladí žraloci sa tlačia pod svetelnými tabuľami bombajskej burzy. Pripravení splniť si svoje sny. Burza, Miesto, kde sa hýbe skratkami a žije bez garancií. Tu a teraz. Svet, ktorý z niekoho spraví nikoho a naopak mihnutím oka. Zo všetkých pocitov najviac kričí jeden. Že dnes to príde. Dnes je ten deň. Spotené dlane, zovretý žalúdok... celé telo vibruje vzrušením a napätím.


Pre tento pocit žije aj muž kráčajúci ulicou. Jeho hodinky stoja viac ako okoloidúce autá. Míňa tváre, ktoré vidí prvý krát a už ich viac nestretne. Kolorit mesta vo všetkých svojich vôňach. Keď ním denne prechádza, neuvedomuje si ho, necíti, nevidí, je však súčasťou jeho života vo všetkých jeho momentoch, odtieňoch i nádychoch.  Zastaví pri pouličnom stánku s občerstvením. Jeho rituál spojenia s vonkajším svetom. Víta ho milá usmiata tvár, tak ako každý deň. Berie si jedlo a hádže mladej žene do dlane zopár mincí. Vymenia pár viet, pár pohľadov na život. On má nadbytok. Ona nedostatok a veľké túžby. On môže žiť svoj sen, ale nemá čas žiť svoj život. Ona je plná života a sníva svoje sny. On verí vo svoje sily, ona vo svoj osud a karmu. Pre neho má všetko svoju cenu, pre ňu má všetko svoju hodnotu. Pozerajú na seba z opačných brehov, pritom stoja pri sebe. Môžu cítiť a dotknúť sa jeden druhého.
                                                                                     
NEELA VERMEIRE - BOMBAY BLING
Jej slová ho pozvoľne menia. Deň po dni. Premýšľa nad obyčajným prostým šťastím. Koľko bohatstva je dosť jednému človeku? Čoraz častejšie sa pýta, či mu ten život viac dáva alebo berie. Kráčajúc zamyslený šliapne drahými topánkami do hlbokej mláky. Jedovaté slová však nepočuť. Zadíva sa do svojho odrazu na hladine pod sebou. Opäť vidí malého chlapca, ktorý sa čvachtal v mlákach deravých chodníkov a čmáral po nich farbičkami s ostatnými. Ako drahé je zrazu to, čo je zdarma?


V jednom z dní opäť hádže mince do ženských rúk. Tento krát ich schytí do svojich dlaní. Vysloví prianie navštíviť festival farieb spolu s ňou. Ona súhlasí. Bohatý muž a chudobná žena kráčajú spolu, vedľa seba, ich ruky sú obťažkané balíčkami s farebným práškom. Budú tam všetci. Festival farieb Holi. V tento deň sú si všetci rovní. Tisíce hláv a dvakrát toľko nôh, ktoré roztancujú mesto, rúk, ktoré sa spoja a očí, ktoré vzhliadnu k oblohe a zažiaria šťastím. Ľudia v rytme hudby vyhadzujú farebný prášok do vzduchu, vyjadrujú slobodu a farebnosť ich každodenných životov. Oblohu pretne blesk. Kvapky z neba kropia farebné ľudské mravenisko. Mláky sa plnia farebnou vodou.  To na nich žmurkol Bombaj. Šťastie... nachádzané a strácané mihnutím oka.



NEELA VERMEIRE – BOMBAY BLING

Bombajské žmurknutie plné pestrých farieb  ovocia, kvetov, korenia, driev  a duše súčasnej Indie. Úvod tvorí mango, liči a čierne ríbezle ešte oživené aromatickým kardamónom  a rascou. Srdce je plné kvetín. Ruža, sambacký jazmín, ylang-ylang, tuberóza a gardénia s plumériou. Základ je namiešaný zo santálového dreva, cédru, vanilky, pačuli a tabaku. Výbuch farieb, ktorý nesplynie do machule, ale vytvorí nádhernú dúhu.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...